9 Ocak 2012 Pazartesi

Havuç Suyu ve Faydaları




Değerli okurlarımız,

Sağlığınıza olumlu katkı yapacak bilgilerle yeniden karşınızdayız!

Öncelikle 2012 yılının size ve sevdiklerinize sağlıklı ve kaliteli bir yaşam getirmesini diliyoruz. 

Bu yıl ilk yazımız günlük hayatınızda kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir beslenme önerisi hakkında olacak.

Obezite ve kalp-damar hastalıklarının temelde hareketsiz yaşam tarzına, bunun yanında; yağdan ve rafine edilmiş karbonhidratlardan zengin, meyve ve sebzelerden fakir beslenme şekline bağlı olduğunu artık  biliyoruz. 

Yapılan araştırmalar, meyve ve sebzelerin ağırlıkta olduğu bir beslenme düzeninin, kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde çok etkili bir rol oynadığını gösteriyor.

Texas A&M Üniversitesi bu konuda bir çalışma yapıyor ve genel beslenme tarzı değiştirilmeden, sadece günlük öğünlere eklenen bir besin öğesi ile kalp damar hastalıklarından korunmanın mümkün olup olmadığını araştırıyor.

Araştırma sonuçları olumlu gözüküyor. Buna göre kalp damar hastalıklarına karşı korunmada artık önemli bir yardımcımız daha var. Havuç suyu!


Havuç Suyu Büyük Tansiyonu (SYS) Düşürüyor!

Araştırmaya göre havuç suyu içmek vücuttaki antioksidan seviyesini artırarak ve lipit peroksidasyonunu azaltarak kalp damar sistemini koruyabilir.

Pek çok sebze ve meyveye nazaran havuç lif bakımından oldukça zengin, bunun yanında iyi bir karoten, C vitamini, E vitamini ve fenolik bileşik kaynağıdır. Antioksidan özelliği olan fenolik bileşiklerin damar hastalığı riskini azalttığı aynı zamanda toplam kolesterol ve kötü huylu kolesterol seviyelerinin azaltılmasına da yardımcı olduğu biliniyor.

Bunun için her sabah 1 bardak (480ml) taze sıkılmış havuç suyu içmek yeterli.

Yüksek tansiyonun kalp-damar hastalıklarının oluşumunda önemli bir etken olduğu bilinir. Havuç suyunda lif, potasyum, C vitamini ve nitrat bulunur. Nitrat, nitrik okside dönüşerek damarların genişlemesini sağlayabilmekte ve bu da havuç suyunun büyük tansiyonu (sys) düşürmesinde temel etken olabilmektedir. Havuç suyunda bulunan potasyum da bu süreçte yardımcı etmenlerden biri olarak değerlendirilebilir.

Sonuç olarak her sabah 1 bardak (480ml) taze sıkılmış havuç suyu içmek büyük tansiyonunuzu düşürmek, vücudunuzdaki antioksidan miktarını artırmak ve lipit peroksidasyonunu azaltmak için oldukça yararlı olacaktır.

Ancak uzun yıllardır beslenme danışmanlığı üzerine yaptığımız çalışmalarımızdan biliyoruz ki, hiçbir besin maddesi insan sağlığı üzerinde tek başına mucizevi bir etki yaratamaz. Bu çalışma, günlük beslenme tarzında herhangi bir değişiklik yapılmamasına rağmen, havuç suyu tüketiminin büyük tansiyonu (sys) düşürmede etkili olduğunu göstermektedir.  Ancak aynı çalışma havuç suyu tüketiminin kolesterol ve trigliserid seviyelerinin düşürülmesinde olumlu bir katkısının olmadığını da ortaya koymaktadır. Bu durum havuç suyu tüketiminin kalp damar hastalıklarından korunmak için tek başına yeterli olmadığını gösteriyor.

Kalp damar hastalıklarından korunmak için öncelikle yapılması gereken her zaman altını çizdiğimiz gibi bilinçli bir yaşam tarzı değişikliğidir. Sebzelerden, meyvelerden ve liften zengin, yeterli ve dengeli şekilde kaliteli protein kaynaklarının tüketildiği, rafine karbonhidratların tüketiminin minimuma indirildiği ve düzenli bir egzersizin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği bir yaşam tarzı sizi ömür boyu kalp-damar hastalıklarından koruyacaktır. Bütün bunlarla birlikte her gün içilen 1 bardak havuç suyu da size bu konuda destek olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder