8-9000 yıl
önce Çin'de üretilmeye başlanıp bütün dünyaya yayılan bir besin maddesinden
bahsedeceğiz bugün. Ülkemizde gençlerin pişirmeyi öğrendiklerinde yemek yapmayı
biliyorum demeye başladıkları bir yemeğin ana maddesi yani pirinç. Günümüzde
pirinç dünya nüfusunun neredeyse yarısını
her gün besleyen önemli bir besin.
Ne yazık ki
bugün tüketilmekte olan pirinç kabuklu, vitamin-mineral yönünden zengin, lif
içeriği yüksek olan kahverengi pirinç değil; rafine edilmiş, kabuğundan ayrılmış,
pek çok işlemden geçerek beyaz hale gelmiş olan marketlerde gördüğümüz beyaz
pirinç.
Üstelik beyaz
pirincin kan şekerinde yükselme ve alçalma şeklinde ani oynamalara neden olan
Glisemik İndeks değeri de oldukça yüksek. Beyaz pirinç 64, kahverengi pirinç 55,
tam tahıllar 41, arpa 25 glisemik indeks değerine sahip.(Foster-Powell, 2002)
İnsanlar
üzerinde yapılmış olan büyük çaplı pek çok araştırma glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin
günlük beslenmede büyük yer tutmasının tip 2 diyabet(yetişkin şeker hastalığı)
riskini büyük oranda artırdığını ortaya koyuyor.(Villegas R,2007)
Harvard
Üniversitesi beyaz pirincin tip 2 diyabete neden olup olmadığı konusunda bir
araştırma yapıyor. Araştırma şeker hastalığı olmayan, Çin Halk Cumhuriyeti,
Japonya, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarından oluşan ve 4
yılla 20 yıl arasında takip edilen bir topluluk üzerinde yapılıyor.
Araştırma
sonucunda daha fazla miktarda beyaz pirinç tüketmenin tip 2 diyabet oluşum
riskini artırdığı ortaya çıkıyor. (Qi Sun, 2012)
Çinde günde 5
porsiyon beyaz pirinç tüketildiği, Amerika'da ise haftada 5 porsiyondan az
beyaz pirinç tüketildiği gözlemleniyor. Bu da Çin, Japonya gibi beyaz pirinç
tüketiminin daha fazla olduğu ülkelerde şeker hastalığına yakalanma riskinin
daha büyük olduğunu gösteriyor. Fazladan tüketilen her porsiyon beyaz pirinç
(150 gram) tip 2 diyabete yakalanma riskini %11 oranında artırıyor.(Qi Sun,
2012)
Ayrıca beyaz
pirincin yoğun olarak tüketildiği bölgelerde on iki parmak bağırsağı ülserinin
görülme sıklığının arttığı(Tovey F, 2009) buna karşın hayvanlar üzerinde
yapılan deneylerde kahverengi pirincin kepeğinde ve filizlerinde bulunan bazı
maddelerin on iki parmak bağırsağı ülserinden koruyucu özellikte olduğu ortaya
çıkıyor.(Jayaraj, 2001)
Bu nedenle hazırlanması
daha zahmetli de olsa beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç kullanmak çok daha
sağlıklı olacaktır. Beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç kullanımının diyabet
hastalığı riskini bir ölçüde azalttığını ortaya koyan çalışmaların da olması bu
konuda kararlı adımlar atılması gerektiğini gösteriyor.(Sun Q, 2010)
Medulla Vita
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder