21 Mart 2012 Çarşamba

Beyaz Pirinç ve Tip 2 Diyabet


8-9000 yıl önce Çin'de üretilmeye başlanıp bütün dünyaya yayılan bir besin maddesinden bahsedeceğiz bugün. Ülkemizde gençlerin pişirmeyi öğrendiklerinde yemek yapmayı biliyorum demeye başladıkları bir yemeğin ana maddesi yani pirinç. Günümüzde pirinç dünya nüfusunun  neredeyse yarısını her gün besleyen önemli bir besin.

Ne yazık ki bugün tüketilmekte olan pirinç kabuklu, vitamin-mineral yönünden zengin, lif içeriği yüksek olan kahverengi pirinç değil; rafine edilmiş, kabuğundan ayrılmış, pek çok işlemden geçerek beyaz hale gelmiş olan marketlerde gördüğümüz beyaz pirinç.

Üstelik beyaz pirincin kan şekerinde yükselme ve alçalma şeklinde ani oynamalara neden olan Glisemik İndeks değeri de oldukça yüksek. Beyaz pirinç 64, kahverengi pirinç 55, tam tahıllar 41, arpa 25 glisemik indeks değerine sahip.(Foster-Powell, 2002)

İnsanlar üzerinde yapılmış olan büyük çaplı pek çok araştırma glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin günlük beslenmede büyük yer tutmasının tip 2 diyabet(yetişkin şeker hastalığı) riskini büyük oranda artırdığını ortaya koyuyor.(Villegas R,2007)

Harvard Üniversitesi beyaz pirincin tip 2 diyabete neden olup olmadığı konusunda bir araştırma yapıyor. Araştırma şeker hastalığı olmayan, Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarından oluşan ve 4 yılla 20 yıl arasında takip edilen bir topluluk üzerinde yapılıyor.

Araştırma sonucunda daha fazla miktarda beyaz pirinç tüketmenin tip 2 diyabet oluşum riskini artırdığı ortaya çıkıyor. (Qi Sun, 2012)

Çinde günde 5 porsiyon beyaz pirinç tüketildiği, Amerika'da ise haftada 5 porsiyondan az beyaz pirinç tüketildiği gözlemleniyor. Bu da Çin, Japonya gibi beyaz pirinç tüketiminin daha fazla olduğu ülkelerde şeker hastalığına yakalanma riskinin daha büyük olduğunu gösteriyor. Fazladan tüketilen her porsiyon beyaz pirinç (150 gram) tip 2 diyabete yakalanma riskini %11 oranında artırıyor.(Qi Sun, 2012)

Ayrıca beyaz pirincin yoğun olarak tüketildiği bölgelerde on iki parmak bağırsağı ülserinin görülme sıklığının arttığı(Tovey F, 2009) buna karşın hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kahverengi pirincin kepeğinde ve filizlerinde bulunan bazı maddelerin on iki parmak bağırsağı ülserinden koruyucu özellikte olduğu ortaya çıkıyor.(Jayaraj, 2001)

Bu nedenle hazırlanması daha zahmetli de olsa beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır. Beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç kullanımının diyabet hastalığı riskini bir ölçüde azalttığını ortaya koyan çalışmaların da olması bu konuda kararlı adımlar atılması gerektiğini gösteriyor.(Sun Q, 2010)


Medulla Vita

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder