29 Mart 2012 Perşembe

Sigara ve Şizofreni


Şizofreni kelimesi Yunanca'da ayrık ya da bölünmüş anlamına gelen "şizo" ve akıl anlamına gelen "frenos" kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bölünmüş akıldan kasıt şizofreni hastasının aynı anda birden çok gerçekliği yaşamasıdır.

Akıl oyunları filminden de hatırlayabileceğimiz gibi bir şizofreni hastası gerçekte var olmayan arkadaşlar edinebilir, kendisini büyük komplolar içinde görev alan önemli bir devlet görevlisi zannedebilir.

Şizofreni hastasının düşünüş, duyuş ve davranışlarında önemli bozukluklar görülür. Şizofreni Hastası, insan ilişkilerinden ve gerçek yaşamdan uzaklaşır, kendi dünyasını kurar ve bu dünyada yaşar.

Şizofreni, ortaya çıkışında genetik faktörlerin ve çevresel etkenlerin rol aldığı karmaşık bir beyin hastalığı olarak bilinir.

Zürih Üniversitesi Psikiyatri Hastanesi'nin yayımladığı son çalışma,  sigara içilmesinin de şizofreni hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebileceğini ortaya koyuyor.

Buna göre 1800 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada sigara kullanımının şizofreniye neden olan genetik faktörleri uyardığı ve hastalığın ortaya çıkışına neden olabileceği söyleniyor.

Çoğu sağlıklı insan şizofreni için risk faktörü olduğu bilinen TCF4 genini taşır. TCF4 geni insanların düşünme şeklini, bilgiyi algılama ve düzenleme yeteneğini etkileyebilir.

Araştırmacılar sigara tüketim miktarı arttıkça bu riskli genin etkilerinin de arttığını belirtiyorlar.(Quednow, 2012)

Sigarayı bırakmak için onlarca neden var, ancak bu son araştırma akıl sağlığımızı koruyabilmek için de mutlaka sigaradan uzak durmamız gerektiğini ortaya koyuyor!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder