22 Mart 2012 Perşembe

Trans Yağlar Öfke ve Saldırganlığa Sebep Olur mu?


Son yıllarda trans yağlar özellikle televizyon ekranlarında sık sık karşımıza çıkmakta. Pek çok ürün içeriğinde trans yağ bulunmadığının reklamını yapar oldu. Trans yağların zararları ile ilgili pek çok bilgi yayımlandı.

Peki nedir bu trans yağlar nerede bulunurlar?  

1900'lü yılların başında sıvı yağları katılaştırma adına yapılan deneyler sonuç veriyor. Doymamış yağlar (oda sıcaklığında da buzdolabında da sıvı halde kalan bitkisel sıvı yağlar) hidrojenasyon işlemine tabi tutularak (yani sıvı yağın yapısına hidrojen eklenerek) katı hale getiriliyor. Böylece oda sıcaklığında erimeyen bir yağ cinsi ortaya çıkıyor. Üstelik tereyağından farklı olarak buzdolabından çıktığı anda sürülmeye hazır! Buna hidrojene nebati yağ, hidrojene bitkisel yağ ya da margarin deniliyor.

Ancak bir sorun var sıvı yağları katı hale getirmek için uygulanan hidrojenasyon ve kimyasal süreçler trans yağların oluşmasına neden oluyor. Nebati yağlar, margarinler, hazır yiyecekler, tekrar tekrar kullanılan kızartma yağları ve fast food yiyecekler yüksek oranda trans yağ içeriyorlar.

1900'lü yılların ortalarında trans yağların bir takım sağlık sorunlarına neden olabileceği düşüncesi ile araştırmalar başlatılıyor. Günümüze kadar gelen araştırmaların bilinen sonuçları trans yağların, insülin intoleransı, yaşlanma, kızarıklık şişme gibi belirtiler veren iltihabi durumlar, karaciğer rahatsızlıkları,  kalp-damar hastalıkları, obezite, cinsel işlev bozuklukları gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabildiği yönünde.

Bu konuda yapılan son çalışma California Üniversitesine ait. Üniversite trans yağların insan davranışları üzerinde nasıl etkiler yarattığı konusunda bir araştırma yapıyor. Erkek ve kadınlardan oluşan yaklaşık 1000 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları önemli. Buna göre trans yağların fazla miktarda tüketimi çabuk öfkelenmeye ve saldırganlığa neden olabiliyor.(Golomb, 2012) Bu araştırmanın sonuçları Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesinin yayımladığı trans yağların depresyon riskini artırabileceği yönündeki araştırmasını da destekler nitelikte.(Sanchez Villegaz,2011)

Sonuç olarak trans yağları ve trans yağ kaynaklarını hayatımızdan tamamen çıkartmak kendi sağlığımız ve gelecek nesillerin sağlığı için oldukça önemli gözüküyor. Özellikle okul kantinlerinde ve insanların topluca yaşadığı, zaman geçirdiği ortamlarda ve hapishanelerde, sağlık üzerindeki tüm olumsuz etkilerinin yanında saldırganlık ve ani öfkelenmeye de neden olabilen trans yağ içeren yiyeceklerin, kesinlikle bulundurulmaması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder