Son yıllarda
trans yağlar özellikle televizyon ekranlarında sık sık karşımıza çıkmakta. Pek
çok ürün içeriğinde trans yağ bulunmadığının reklamını yapar oldu. Trans
yağların zararları ile ilgili pek çok bilgi yayımlandı.
Peki nedir bu
trans yağlar nerede bulunurlar?
1900'lü
yılların başında sıvı yağları katılaştırma adına yapılan deneyler sonuç veriyor.
Doymamış yağlar (oda sıcaklığında da buzdolabında da sıvı halde kalan bitkisel
sıvı yağlar) hidrojenasyon işlemine tabi tutularak (yani sıvı yağın yapısına
hidrojen eklenerek) katı hale getiriliyor. Böylece oda sıcaklığında erimeyen
bir yağ cinsi ortaya çıkıyor. Üstelik tereyağından farklı olarak buzdolabından
çıktığı anda sürülmeye hazır! Buna hidrojene nebati yağ, hidrojene bitkisel yağ
ya da margarin deniliyor.
Ancak bir
sorun var sıvı yağları katı hale getirmek için uygulanan hidrojenasyon ve
kimyasal süreçler trans yağların oluşmasına neden oluyor. Nebati yağlar,
margarinler, hazır yiyecekler, tekrar tekrar kullanılan kızartma yağları ve fast
food yiyecekler yüksek oranda trans yağ içeriyorlar.
1900'lü
yılların ortalarında trans yağların bir takım sağlık sorunlarına neden
olabileceği düşüncesi ile araştırmalar başlatılıyor. Günümüze kadar gelen
araştırmaların bilinen sonuçları trans yağların, insülin intoleransı, yaşlanma,
kızarıklık şişme gibi belirtiler veren iltihabi durumlar, karaciğer
rahatsızlıkları, kalp-damar
hastalıkları, obezite, cinsel işlev bozuklukları gibi önemli sağlık sorunlarına
neden olabildiği yönünde.
Bu konuda
yapılan son çalışma California Üniversitesine ait. Üniversite trans yağların
insan davranışları üzerinde nasıl etkiler yarattığı konusunda bir araştırma yapıyor.
Erkek ve kadınlardan oluşan yaklaşık 1000 kişi üzerinde yapılan araştırmanın
sonuçları önemli. Buna göre trans yağların fazla miktarda tüketimi çabuk
öfkelenmeye ve saldırganlığa neden olabiliyor.(Golomb, 2012) Bu araştırmanın
sonuçları Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesinin yayımladığı trans yağların
depresyon riskini artırabileceği yönündeki araştırmasını da destekler nitelikte.(Sanchez
Villegaz,2011)
Sonuç olarak
trans yağları ve trans yağ kaynaklarını hayatımızdan tamamen çıkartmak kendi
sağlığımız ve gelecek nesillerin sağlığı için oldukça önemli gözüküyor.
Özellikle okul kantinlerinde ve insanların topluca yaşadığı, zaman geçirdiği
ortamlarda ve hapishanelerde, sağlık üzerindeki tüm olumsuz etkilerinin yanında
saldırganlık ve ani öfkelenmeye de neden olabilen trans yağ içeren yiyeceklerin, kesinlikle
bulundurulmaması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder