10 Nisan 2012 Salı

Hamilelikte Somon Balığı Tüketiminin Yararları


Anne olmak bir kadınlar için dünyadaki en özel durumlardan biri belki de en önemlisidir. Bebeğin anne karnında gelişme ve doğum süreçleri çoğu kez bir mucize olarak tanımlanmıştır.  Hamilelik dönemi denilince akla ilk gelenler arasında yasaklar bulunur. Yapılmaması gerekenler, tüketilmemesi gerekenler, kaldırılmaması gerekenler derken liste uzar gider.

Bu kez size hamilelik döneminde hem anne hem bebek için yararlı olduğu söylenen bir yiyecekten bahsedeceğiz.

Granada Üniversitesi yayımladığı araştırmada, omega 3 yağ asitlerinin zengin bir kaynağı olan somon balığının haftada 2 defa tüketilmesinin hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığı için yararlı olduğu belirtiliyor.

Buna göre somon balığı hem annede hem bebekte omega 3 yağ asidi seviyelerini artırıyor ve antioksidan koruma sistemlerini güçlendiriyor. Çalışmada hamileliğin 20 haftasından doğuma kadar her hafta haftada 2 defa somon balığı yedirilen anne adaylarının günlük gerekli omega 3 yağ asidi ihtiyaçlarını karşıladıkları ve bebekleri doğduğunda bebeklerin de yeterli omega 3 seviyelerine sahip olduğu görülüyor.

Ek olarak somon sayesinde oluşan antioksidan miktarındaki artışın hamilelikte görülen oksidatif stresi de azaltabileceği belirtiliyor.(Garcia-Rodriguez, 2012)

Elbette doğru olan, hamilelik sürecinde uzman bir diyetisyen ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorunuzun yönlendirmeleri doğrultusunda beslenmektir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder