Patlamış mısır pek çok ülkede en çok sevilen ve
tercih edilen atıştırmalık yiyeceklerden biridir. Özellikle sinema salonlarının
vazgeçilmez unsurlarından sayılır. Yüksek lif içeriği sindirim ve barsak
sağlığı için de onu yararlı kılar. Aynı zamanda doğru şekilde hazırlanırsa en
sağlıklı atıştırmalıktır. Tabi doğru hazırlamadan kastımız hava ile ısıtarak
patlatmak, tencere içinde ısı ile patlatmak, yağ kullanmamak, tuz eklememek...
Scranton Üniversitesi'nin son çalışması sağlıklı
bir atıştırmalık olarak bilinen patlamış mısırın antioksidanlar açısından da
zengin bir kaynak olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar patlamış mısır içinde polifenol
denilen antioksidan maddenin tahmin edilenden daha bol miktarda bulunduğunu
belirtiyorlar. Patlamış mısırın su içeriği %4 oysa çoğu sebze ve meyvede su oranı
%90'lar civarında bu açıdan meyve ve sebzelerin içinde yer alan polifenollerin
çok daha seyrelmiş şekilde bulunabileceği belirtiliyor. Ancak bu sebze-meyve
tüketmek yerine patlamış mısır tercih edilebileceği anlamına gelmiyor. Çünkü
sebze ve meyvelerin içinde polifenol dışında pek çok besin öğesi vitamin
mineral ve sıvı bulunuyor vücudumuzun bu besin öğelerinin her birine ayrı ayrı
ihtiyaç duyduğu biliniyor.(Vinson, 2012)
Araştırmaya göre patlamış mısırda bulunan
polifenoller, fındık ceviz ve bademde bulunan polifenol miktarına denk. Buna
göre bir porsiyon patlamış mısırda 300mg'a kadar polifenol bulunabiliyor.
Meyvelerde bu miktarın 160mg civarında olduğu belirtiliyor. Polifenollere en
yoğun olarak patlamış mısırın patladıktan sonra koyu sarı renkte kalan sert kabuk
kısmında rastlandığı belirtiliyor. Ancak bu kabuk kısmının sindirimi güç olduğu
için burada bulunan polifenollerin sindirilerek vücutta kullanılabilmesi zor
gözüküyor.
Yoğun lif içeren patlamış mısırın bir yararı da bir
porsiyonunda yaklaşık günlük tam tahıl ihtiyacının %70'ini karşılayabiliyor
olması.
Ancak unutulmaması gereken bir nokta var patlamış
mısırın hazırlanma şekli onu sağlıksız hale getirebilir.
Örneğin sinemalarda satılan yağ, tereyağı ya da
margarin kullanılan, bolca tuz eklenen, bazen şeker, karamel, bal, çikolata vb
katkı maddeleri eklenen patlamış mısırı sağlıklı olarak kabul edemeyiz.
Sağlıklı şekilde patlamış mısır nasıl hazırlanır:
Sıcak hava ile patlatılan patlamış mısır en düşük
kalori oranına sahiptir. Mikro dalga fırınlarda patlatılmak için hazır satılan
mısırlarda %43 oranında yağ bulunur, siz kendiniz cin mısırı alıp yağ ekleyerek
patlatmak isterseniz yağ oranı %28 olacaktır. Bu nedenle en sağlıklı hazırlama
şeklinin tuzsuz, yağsız, tencerede ya da sıcak hava ile çalışan mısır patlatma
cihazları ile olacağını unutmayalım.
Patlamış mısır her ne kadar uygun şekilde
hazırlandığında sağlıklı bir atıştırmalık olsa da her şeyin azı karar çoğu
zarar diyoruz ve günlük 2-3 avuçtan fazla tüketimini önermiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder