4 Nisan 2012 Çarşamba

Sağlıklı Bir Atıştırmalık: Patlamış Mısır


Patlamış mısır pek çok ülkede en çok sevilen ve tercih edilen atıştırmalık yiyeceklerden biridir. Özellikle sinema salonlarının vazgeçilmez unsurlarından sayılır. Yüksek lif içeriği sindirim ve barsak sağlığı için de onu yararlı kılar. Aynı zamanda doğru şekilde hazırlanırsa en sağlıklı atıştırmalıktır. Tabi doğru hazırlamadan kastımız hava ile ısıtarak patlatmak, tencere içinde ısı ile patlatmak, yağ kullanmamak, tuz eklememek...

Scranton Üniversitesi'nin son çalışması sağlıklı bir atıştırmalık olarak bilinen patlamış mısırın antioksidanlar açısından da zengin bir kaynak olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar patlamış mısır içinde polifenol denilen antioksidan maddenin tahmin edilenden daha bol miktarda bulunduğunu belirtiyorlar. Patlamış mısırın su içeriği %4 oysa çoğu sebze ve meyvede su oranı %90'lar civarında bu açıdan meyve ve sebzelerin içinde yer alan polifenollerin çok daha seyrelmiş şekilde bulunabileceği belirtiliyor. Ancak bu sebze-meyve tüketmek yerine patlamış mısır tercih edilebileceği anlamına gelmiyor. Çünkü sebze ve meyvelerin içinde polifenol dışında pek çok besin öğesi vitamin mineral ve sıvı bulunuyor vücudumuzun bu besin öğelerinin her birine ayrı ayrı ihtiyaç duyduğu biliniyor.(Vinson, 2012)

Araştırmaya göre patlamış mısırda bulunan polifenoller, fındık ceviz ve bademde bulunan polifenol miktarına denk. Buna göre bir porsiyon patlamış mısırda 300mg'a kadar polifenol bulunabiliyor. Meyvelerde bu miktarın 160mg civarında olduğu belirtiliyor. Polifenollere en yoğun olarak patlamış mısırın patladıktan sonra koyu sarı renkte kalan sert kabuk kısmında rastlandığı belirtiliyor. Ancak bu kabuk kısmının sindirimi güç olduğu için burada bulunan polifenollerin sindirilerek vücutta kullanılabilmesi zor gözüküyor.

Yoğun lif içeren patlamış mısırın bir yararı da bir porsiyonunda yaklaşık günlük tam tahıl ihtiyacının %70'ini karşılayabiliyor olması.

Ancak unutulmaması gereken bir nokta var patlamış mısırın hazırlanma şekli onu sağlıksız hale getirebilir.

Örneğin sinemalarda satılan yağ, tereyağı ya da margarin kullanılan, bolca tuz eklenen, bazen şeker, karamel, bal, çikolata vb katkı maddeleri eklenen patlamış mısırı sağlıklı olarak kabul edemeyiz.

Sağlıklı şekilde patlamış mısır nasıl hazırlanır:

Sıcak hava ile patlatılan patlamış mısır en düşük kalori oranına sahiptir. Mikro dalga fırınlarda patlatılmak için hazır satılan mısırlarda %43 oranında yağ bulunur, siz kendiniz cin mısırı alıp yağ ekleyerek patlatmak isterseniz yağ oranı %28 olacaktır. Bu nedenle en sağlıklı hazırlama şeklinin tuzsuz, yağsız, tencerede ya da sıcak hava ile çalışan mısır patlatma cihazları ile olacağını unutmayalım.

Patlamış mısır her ne kadar uygun şekilde hazırlandığında sağlıklı bir atıştırmalık olsa da her şeyin azı karar çoğu zarar diyoruz ve günlük 2-3 avuçtan fazla tüketimini önermiyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder