Tahran, Shahid Beheshti Üniversitesi'nin
yayımladığı araştırmaya göre D Vitamini ile zenginleştirilmiş ayran (ya da
İran'da tüketilen doogh - yoğurt içeceği) tüketimi, tip 2 diyabet hastalarında
(yetişkin şeker hastalığı) enflamasyon(fiziksel,kimyasal, biyolojik nedenlerle
ortaya çıkabilen, kanlanmayı artırabilen iltihabi durum. Kimi durumlarda doku
hasarına da neden olabilir) belirtilerinde iyileşme görülmesini
sağlayabiliyor. İçindeki yoğurt
sayesinde alınan ekstra kalsiyum da fazladan enflamasyonu önleyici yarar
gösterebiliyor.
Enflamasyonun tip 2 diyabet oluşumunda önemli bir
rolü olduğu, aynı zamanda kalp-damar hastalıkları ve felce neden olabileceği
biliniyor. D vitamininin kemik- iskelet sisteminin sağlığı, raşitizmin
tedavisi, kasların zayıflığa karşı korunması, kalp sağlığı, kan pıhtılaşması,
tiroit bezi fonksiyonları ve meme kanserine karşı korunma için yararlı olduğunu
biliyoruz. Ancak enflamasyonu önleyici etkileri konusundaki bilgiler
sınırlıydı.
Shahid Beheshti Üniversitesi'nin tip 2 diyabet
hastası 90 kişi üzerinde 12 hafta süresince yapmış olduğu çalışma gösteriyor
ki, günlük olarak D vitamininden zenginleştirilmiş yoğurt içeceği (250ml ayran/doogh)
tüketmek, şeker hastalarında kandaki glikoz seviyesini düşürüyor. Aynı zamanda
enflamasyonu azaltan adinopektin miktarını artırıyor ve enflamasyona neden olan
C-reaktif protein miktarını da azaltıyor.(Neyestani, 2012)
Buna göre günde 1 ufak şişe(250ml) D vitamininden
zenginleştirilmiş tuzsuz ayran/doogh içmek şeker hastalığına karşı koruyucu
olabileceği gibi tip 2 diyabet hastalarında kalp hastalığı riskini de
azaltabilir.
Son zamanlarda doğal süt tüketimi ve doğal sütten
yapılan yoğurtların tüketiminin daha sağlıklı olduğu yönünde araştırmalar
olduğunu düşünürsek bu araştırmadaki gibi D vitamininden zengin bir ayran içmek
isterseniz öncelikle evinizde kendi yoğurdunuzu yapmanızı sonra da o yoğurt ile
yapacağınız ayranı tüketmenizi öneririz.
Ayran sevmeyenler için;
Kalsiyumu brokoli, badem, maydanoz, nane gibi
doğal bitkisel kaynaklardan vücutta sağlıklı şekilde kullanılacak miktarlarda
temin edebilirsiniz.
En iyi D vitamini kaynakları da, sardalye, ton
balığı gibi tuzlu su balıkları ve balık yağı, yumurta sarısı, bitkisel yağlar,
yulaf ezmesi ve yoğurt gibi süt ürünleridir. Bunları tüketerek günlük D
vitamini ihtiyacınızın bir kısmını rahatlıkla karşılayabilirsiniz ancak D
vitaminin vücutta yararlı olarak kullanılabilmesi için güneş ışığına ihtiyaç
olduğunu hatırlatmak isteriz. Hazır güneş de yüzünü göstermeye başlamışken bol
bol yürüyüş yaparak güneş ışınlarının cildinize değmesini ve D vitamininin
vücudunuzda yararlı şekilde kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Elbette doğru olan, kardiyoloji uzmanı doktorunuzun ve uzman bir diyetisyenin sağlık durumunuza uygun yönlendirmeleri doğrultusunda beslenmenizdir.
Elbette doğru olan, kardiyoloji uzmanı doktorunuzun ve uzman bir diyetisyenin sağlık durumunuza uygun yönlendirmeleri doğrultusunda beslenmenizdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder