6 Nisan 2012 Cuma

Tai Chi ve Yaşlılıkta Sağlık


Tai Chi aslında bir savaş sanatı temeli 1800'lü yıllarda yaşamış olan Çin'li Chen ailesine ve onlardan öğrenerek bu stilin yayılmasını sağlayan Yang ailesine dayanıyor. Yumuşak ve dirençsiz olanın, sert ve dirençli olanı yenmesi ilkesi üzerine kurulmuş olan bir savaş sanatı ve dövüş sporu. Tai Chi bir bakıma güçsüz olan yaşlıların, kadın ve çocukların düşmanlara karşı gelebilmelerinin ve kendilerini koruyabilmelerinin de bir yoluydu.

Rakibe boyun eğiş, rakibin hareketleri ile uyum içinde hareket ediş ve rakibi kendi gücü ile yenme prensibi ile kullanılmış olan bir savaş sanatıdır. Bu stilde kasların mümkün olduğu kadar yumuşak olarak kullanılması ve esneklik gereklidir. Diğer dövüş sporlarında olduğu gibi sert hareketler yerine yumuşak estetik ve uyumlu hareketler barındırır. Fiziksel kapasite yanında meditasyon ile mental kapasiteyi de artırıcı etkisi vardır.

Günümüzde ise Tai Chi üzerinde yapılan araştırmalar, solunum yolları, dolaşım sistemi, kemik ve eklem rahatsızlıkları gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde Tai Chi'nin olumlu etkileri olduğunu ortaya koymakta. Sağlıklı ve zinde bir yaşam için düzenli olarak uygulanabilecek bir egzersiz haline gelmiş durumda. Fiziksel kapasiteyi zorlamadan bedenin fit tutulmasına yardımcı olduğu için özellikle belli bir yaşın üzerinde olanlara her gün Tai Chi yapmaları öneriliyor.

Hong Kong Politeknik Üniversitesi'nin son çalışması bu bilgileri destekler nitelikte. 130 yaşlı katılımcı üzerinde yapılan çalışma, haftada en az 1 kere 1,5 saat Tai Chi egzersizleri yapan katılımcıların sağlıklarının hiç Tai Chi yapmayanlara göre çok daha iyi durumda olduğunu ortaya koyuyor.

Buna göre Tai Chi yapan katılımcıların kalp damar sistemleri, kan basıncı, damar esnekliği ve dayanıklılığı daha sağlıklı ve işlevsel durumda, diz ve eklem bölgelerindeki kasları daha güçlü durumda.

Tai Chi'nin kan basıncını düşürme üzerindeki olumlu etkisi yanında kalp-damar sisteminin işlevselliği üzerindeki olumlu etkileri de bu çalışmada gözlemleniyor. Hatta kronik kalp yetmezliği olan ve kalp krizi geçirmiş olanlarda bile kalp damar sistemi işlevlerinde olumlu etkiler gösterdiği gözlemlenmiş. Araştırmacılar, Tai Chi esnasında aerobik egzersizlerin, esneme çalışmalarının, zihin konsantrasyonunun ve rahatlatıcı meditasyonun birlikte uygulanmasının bu olumlu etkileri ortaya çıkartabileceğini belirtiyorlar.(Tsang, 2012)

Tai Chi, günün her saatinde, her yerde, hiçbir ekipmana ihtiyaç duyulmadan yapılabilen bir egzersiz türü, bu açıdan özellikle ülkemizde Tai Chi'nin yaygınlaşması orta yaşlı ve yaşlı insanlarımızın kalp damar sağlığı ve kas-eklem sağlığı açısından çok yararlı olacaktır.

 Her yaşta,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder