23 Mayıs 2012 Çarşamba

Bebeklerde Reflü Hastalığı


Daha önce yetişkinlerde reflü hastalığı ile ilgili detaylı bir yazı paylaşmıştık sizlerle.


Peki stresle, beslenme alışkanlıklarıyla ve fizyolojik nedenlerle ilişkilendirilen reflü hastalığının bebeklerde de görüldüğünü biliyor muydunuz?

Bebeklerde reflü kendisini daha çok normalden fazla kusma ve öksürük şeklinde göstermekte. Bebeklerde reflü şikayeti daha çok doğum ardından 12. ayı doldurana kadar görülüyor. 1 yaşına ulaşan bebeklerin büyük kısmında artık reflü şikayetleri ortadan kalkıyor.

1 yaşına kadar olan bebeklerde sıklıkla ortaya çıkabilen reflü sorununun ana nedeninin mide kapakçıklarının henüz gelişimini tamamlamamış olması olduğu düşünülüyor. Bebeklerin sürekli yatar pozisyonda olmaları ve sıvı gıdalarla beslenmeleri de mideden yemek borusuna besin içeriklerinin geri kaçmasına neden olabiliyor.

Bebeğinizde reflü hastalığı varsa yediklerini çok sık çıkartacaktır, ses kısıklığı, öksürük, hırıltılı nefes alma ve solunum yolu hastalıklarını sıklıkla yaşayacaktır. Bu tip rahatsızlıklar gördüğünüzde mutlaka doktorunuza danışın ve reflü ihtimalini hatırlatın.

Bebekte reflü konusundaki en büyük risk doğumdan itibaren 12 ayı doldurana kadar sürekli kusma nedeni ile yeterli beslenememe ve buna bağlı gelişim bozukluğu ortaya çıkma durumudur. Bu ciddi bir sağlık problemi yaratabileceğinden bir çocuk hekimi gözetiminde tedaviye başlanması gerekir.

Eğer tedavi edilmesi gereken şiddette bir reflü durumu varsa ve tedavi edilmezse kansızlık, sinüzit, orta kulak iltihabı, sindirim sisteminde yapısal bozukluklar, üst solunum yolu enfeksiyonları ve gelişim bozukluğu gibi önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Reflüye karşı ve reflü durumu varlığında bebeğin beslenmesi  ilk 6 ay ve mümkünse 12 ay bitene kadar anne sütü ile yapılmalıdır. Bebeğin hava yutmasına ve mide rahatsızlıklarına neden olabilen biberon kullanımından kaçınılması ve sık sık yeterli miktarda anne sütü ile beslenmesi yararlı olacaktır.

Ayrıca daha önce reflü konusunda anlatmış olduğumuz şekilde, bebeğin yatağının baş kısımına denk gelen ayaklarının altına, yatağı yerden 45 derece kadar yükseltecek bir malzeme konulması, bebeğin vücudunu yatay konumdan, başın ve gövdenin yukarıda midenin aşağıda kaldığı bir konuma getirecektir. Bu da reflü şikayetlerinde belirli bir azalma sağlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder