25 Mayıs 2012 Cuma

Prostat Kanserine Karşı Kekik


Mutfağımızda özellikle ızgara denildiğinde aklımıza gelen ilk baharat hep kekik olmuştur. Ege'de Akdeniz'de doğa içinde biraz gezindiğinizde doğanın cömertçe sunduğu kekiğin her yanı saran kokusunu rahatlıkla duyabilirsiniz.

İşte bu çok sevilen ve sıklıkla kullanılan baharattan bahsedeceğiz bugün.

Long Island Üniversitesi'nin yayımladığı çalışmaya göre kekik yiyeceklere lezzet vermekten çok daha önemli özelliklere sahip bir baharat.

Kekiğin anti bakteriyel ve iltihap önleyici özellikleri olduğu bilinir ancak kanser üzerindeki etkisi yeni ortaya çıkıyor. Kekik içerisinde bulunan carvacrol maddesi prostat kanserli hücreler üzerinde uygulandığında kanserli hücreleri ölmeye programlayan bir etki gösteriyor. Kanserli hücrenin kendi kendisini yok etmesine yani bir anlamda "intihar etmesine" neden oluyor.(Bavadekar, 2012)

Prostat kanseri daha çok ileri yaşlardaki erkeklerde görülen ve araştırmalara göre her 36 erkekten birinin hayatını kaybetmesine neden olan bir kanser türü. Prostat kanserinde tedavi amaçlı kemoterapi, radyoterapi, ameliyat vb yöntemler uygulanmasına karşın bu yöntemlerin hepsinin yan etkileri olduğu bilinmekte.

Long Island Üniversitesi'nin çalışması kekiğin içinde yer alan carvacrol maddesi ile yapılan çalışmaların bu konuda ümit verici olduğunu gösterir nitelikte.

Araştırmalar henüz çok yeni olmasına rağmen Carvacrol maddesinin anti kanser özellikli bir ajan olarak umut verdiği söyleniyor. (Bavadekar, 2012)

Geleneksel mutfağımızda yer alan, severek tüketilen kekiği artık yararlarını da düşünerek yemeklerde, salatalarda, çorbalarda vb tüketmenizi öneririz. Elbette en sağlıklı besinin bile gereğinden fazla tüketiminin sağlığa zarar verebileceğini unutmayalım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder