Mutfağımızda özellikle ızgara denildiğinde
aklımıza gelen ilk baharat hep kekik olmuştur. Ege'de Akdeniz'de doğa içinde
biraz gezindiğinizde doğanın cömertçe sunduğu kekiğin her yanı saran kokusunu
rahatlıkla duyabilirsiniz.
İşte bu çok sevilen ve sıklıkla kullanılan
baharattan bahsedeceğiz bugün.
Long Island Üniversitesi'nin yayımladığı
çalışmaya göre kekik yiyeceklere lezzet vermekten çok daha önemli özelliklere
sahip bir baharat.
Kekiğin anti bakteriyel ve iltihap önleyici
özellikleri olduğu bilinir ancak kanser üzerindeki etkisi yeni ortaya çıkıyor.
Kekik içerisinde bulunan carvacrol maddesi prostat kanserli hücreler üzerinde
uygulandığında kanserli hücreleri ölmeye programlayan bir etki gösteriyor.
Kanserli hücrenin kendi kendisini yok etmesine yani bir anlamda "intihar
etmesine" neden oluyor.(Bavadekar, 2012)
Prostat kanseri daha çok ileri yaşlardaki
erkeklerde görülen ve araştırmalara göre her 36 erkekten birinin hayatını
kaybetmesine neden olan bir kanser türü. Prostat kanserinde tedavi amaçlı kemoterapi,
radyoterapi, ameliyat vb yöntemler uygulanmasına karşın bu yöntemlerin hepsinin
yan etkileri olduğu bilinmekte.
Long Island Üniversitesi'nin çalışması kekiğin
içinde yer alan carvacrol maddesi ile yapılan çalışmaların bu konuda ümit
verici olduğunu gösterir nitelikte.
Araştırmalar henüz çok yeni olmasına rağmen Carvacrol
maddesinin anti kanser özellikli bir ajan olarak umut verdiği söyleniyor. (Bavadekar,
2012)
Geleneksel mutfağımızda yer alan, severek
tüketilen kekiği artık yararlarını da düşünerek yemeklerde, salatalarda,
çorbalarda vb tüketmenizi öneririz. Elbette en sağlıklı besinin bile gereğinden
fazla tüketiminin sağlığa zarar verebileceğini unutmayalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder