22 Mayıs 2012 Salı

Sporcu ve Enerji İçeceklerinin Dişlere Etkisi


Özellikle genç neslin sürekli tükettiği içecekler arasına enerji içecekleri ve sporcu içecekleri de girmiş bulunuyor. Uzun süren fiziksel aktivite sonrasında kaybedilen sıvı, vitamin, mineral ve elektroliti yerine koymayı sağladığı söylenen bu enerji içecekleri amacı dışında da meşrubat gibi tüketilmekte.

Colalı, şekerli ve gazlı, gazoz gibi meşrubatlardan daha sağlıklı olduğu düşünülerek tercih edilmeye başlanan bu içecekler gerçekten zannedildiği kadar sağlıklı mı?

Son yapılan araştırmalardan biri pek de öyle olmayabileceklerini gösteriyor.

 Amerikan Genel Dişhekimliği Akademisi dergisinde yayımlanan çalışmaya göre spor ve enerji içecekleri, özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde diş üzerinde kalıcı tahribatlar yapabilmekte.

Gençlerin sportif performansları artsın ve enerji seviyeleri yükselsin diye gazoz ve şekerli-gazlı içecekler yerine tercih ettikleri bu içecekler gençlerin dişlerinin aşırı miktarda asite maruz kalmasına neden olabiliyor.(Poonam J, 2012)

Asit dişin parlak sert ve beyaz dış yüzeyini oluşturan diş minesinde aşınmalara neden oluyor. Bu aşınma sonucunda dişin yumuşak iç katmanlarında kolaylıkla bakteri üremesi ve çürük oluşumu meydana gelebiliyor.

Araştırmacılar yalnızca 5 gün süren bir deney sonucunda enerji içeceklerinin ve sporcu içeceklerinin dişlerde aşınmalara neden olduğunu tespit etmişler. Buna göre enerji içeceklerinin dişlere neredeyse sporcu içeceklerinin iki katı kadar zarar verebildikleri görülmüş. (Poonam J, 2012)

Bu tarz içeceklerin dişlere zarar vermesini engellemek için tüketim miktarlarının azaltılması en iyi yöntem. Bunun dışında bu içecekler tüketilmişse ardından ağzı suyla çalkalamak, şekersiz ve kaplamasız doğal sakız çiğneyerek ağız içi tükürük miktarını artırmak diş sağlığı açısından yararlı olabilir. Ayrıca biriken asit tabakasını diş yüzeyine sürterek daha fazla zarar vermesinin önüne geçmek adına bu tarz içecekler tüketilmişse en az 1 saat sonra diş fırçalamak doğru olacaktır.

Bu tarz enerji içeceklerinin dişlere verdiği zararın benzerine gazoz, şekerli- gazlı-colalı içecekler, şeker ilaveli meyve suları vb içecekler de neden olabilmektedir. Bu tarz ürünlerin de tüketimini azaltmak hatta hiç tüketmemek hem diş sağlığı açısından hem de kilo kontrolü açısından yararlı olacaktır.

Araştırmada ayrıca %100 doğal meyve suları ve taze sıkılmış meyve sularının, özellikle hindistan cevizi suyunun sıvı kaybını ortadan kaldırma konusunda spor ve enerji içecekleri yerine tüketilebileceği belirtiliyor.(Bone, 2012)  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder