15 Mayıs 2012 Salı

Gıda Zehirlenmelerine Karşı Yeni Umut Sarmısak



Piknik sezonu açıldı, pek çoğumuz şehir yaşamının stresinden uzaklaşmak için doğa içinde zaman geçireceğimiz piknik alanlarına gitmeye can atıyoruz.

Pikniğe daha önce gitmişseniz pikniklerin vazgeçilmez yiyeceklerinden birinin de tavuk olduğunu bilirsiniz. Mangal ateşinde yapılan kanat, but ya da göğüs eti sıklıkla tercih edilir. Ancak tavuk tüketmeyi tercih edenler çok iyi bilirler ki iyi pişmemiş ya da belli bir süre beklemiş tavuk eti kusma, ishal, karın ağrısı, mide krampları ve ateş ile seyreden bir gıda zehirlenmesine neden olabilmektedir.

Kümes hayvanlarının etleri iyi pişirilmediğinde ya da uzun süre beklediğinde ortaya çıkan bu rahatsızlıkların nedeni camplyobacter adındaki gram negatif bir bakteridir. Ayrıca pek çok gıda zehirlenmesi vakasında da baş etmenlerden biridir. Hatta bu bakteri hastada sinir sistemini etkileyerek belli bölgelerde ani felç oluşumuna neden olabilen Guillain-Barré Sendromuna da tetikleyici bir unsur olabilmektedir.

Washington Eyalet Üniversitesi yayımladığı son çalışmasında bu konuda bir umut ışığı olduğunu ortaya koyuyor. Bugüne kadar bu tip bakterilerle savaşta hep antibiyotik kullanılıyordu ancak artık antibiyotikten çok daha etkili bir silahımız var. Sarmısak!

Sarmısak içinde bulunan Diallyl sülfid maddesi camplyobacter bakterisine karşı antibiyotiklerden çok daha etkili. Üstelik sarmısağın içinceki bu bileşenin besin stoğundaki hastalığa neden olan bakterileri azaltma ihtimali var.(Lu X, 2012)

Ancak elbette çok miktarlarda sarmısak tüketerek bu bakteriden kurtulmak mümkün gözükmüyor. Fakat sarmısağın içeriğindeki bu madde önümüzdeki yıllarda besinlerin hazırlandığı ortamların temizlenmesinde kullanılabileceği gibi hazır gıdaların içine koruyucu madde olarak da eklenebilir.(Rasco, 2012)

İhtiyaç fazlası antibiyotik kullanımının insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkiler ve bakterilerin dirençlerinin artmasına neden oldukları düşünüldüğünde bu gelişmenin oldukça umut verici olduğunu söyleyebiliriz.

Her ne kadar doğrudan sarmısak tüketmek camplyobacter bakterisine karşı etkili olmasa da sarmısağın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Bu açıdan özellikle salatalarınıza ve yemeklerinize mutlaka sarmısak eklemenizi öneririz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder