Piknik sezonu açıldı, pek çoğumuz şehir yaşamının
stresinden uzaklaşmak için doğa içinde zaman geçireceğimiz piknik alanlarına
gitmeye can atıyoruz.
Pikniğe daha önce gitmişseniz pikniklerin
vazgeçilmez yiyeceklerinden birinin de tavuk olduğunu bilirsiniz. Mangal
ateşinde yapılan kanat, but ya da göğüs eti sıklıkla tercih edilir. Ancak tavuk
tüketmeyi tercih edenler çok iyi bilirler ki iyi pişmemiş ya da belli bir süre
beklemiş tavuk eti kusma, ishal, karın ağrısı, mide krampları ve ateş ile
seyreden bir gıda zehirlenmesine neden olabilmektedir.
Kümes hayvanlarının etleri iyi pişirilmediğinde
ya da uzun süre beklediğinde ortaya çıkan bu rahatsızlıkların nedeni camplyobacter
adındaki gram negatif bir bakteridir. Ayrıca pek çok gıda zehirlenmesi vakasında da baş etmenlerden
biridir. Hatta bu bakteri hastada sinir sistemini etkileyerek belli bölgelerde ani felç
oluşumuna neden olabilen Guillain-Barré Sendromuna da tetikleyici bir unsur olabilmektedir.
Washington Eyalet Üniversitesi yayımladığı son
çalışmasında bu konuda bir umut ışığı olduğunu ortaya koyuyor. Bugüne kadar bu
tip bakterilerle savaşta hep antibiyotik kullanılıyordu ancak artık
antibiyotikten çok daha etkili bir silahımız var. Sarmısak!
Sarmısak içinde bulunan Diallyl sülfid maddesi
camplyobacter bakterisine karşı antibiyotiklerden çok daha etkili. Üstelik
sarmısağın içinceki bu bileşenin besin stoğundaki hastalığa neden olan
bakterileri azaltma ihtimali var.(Lu X, 2012)
Ancak elbette çok miktarlarda sarmısak tüketerek
bu bakteriden kurtulmak mümkün gözükmüyor. Fakat sarmısağın içeriğindeki bu
madde önümüzdeki yıllarda besinlerin hazırlandığı ortamların temizlenmesinde kullanılabileceği gibi
hazır gıdaların içine koruyucu madde olarak da eklenebilir.(Rasco, 2012)
İhtiyaç fazlası antibiyotik kullanımının insan
sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etkiler ve bakterilerin dirençlerinin
artmasına neden oldukları düşünüldüğünde bu gelişmenin oldukça umut verici
olduğunu söyleyebiliriz.
Her ne kadar doğrudan sarmısak tüketmek camplyobacter
bakterisine karşı etkili olmasa da sarmısağın insan sağlığı üzerindeki olumlu
etkilerinin oldukça yüksek olduğunu biliyoruz. Bu açıdan özellikle
salatalarınıza ve yemeklerinize mutlaka sarmısak eklemenizi öneririz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder