Baharatları yemeklerde genellikle tat ve koku
versin diye kullanırız ancak bunun yanında bedenimiz üzerinde nasıl etkiler
meydana getireceklerini pek düşünmeyiz.
Oysa doğu tıbbı yüz yıllardır baharatları
tedavi amaçlı kullanagelmiştir.
Bugün günlük beslenmemizde çok aşina olduğumuz
bir baharattan bahsedeceğiz. Çoğu zaman gayrı ihtiyari yemeklerimizin üzerine
serptiğimiz bir baharat bu. Her sofrada bir biberlik içerisinde yer alan
karabiber.
Güney Kore Sejong Üniversitesi'nin yayımladığı
araştırmaya göre karabiber içerisinde yer alan piperine maddesi yeni yağ
hücresi oluşumunu durdurabilir.
Geleneksel doğu tıbbında karabiber yüzyıllardır
mide barsak rahatsızlıklarının, ağrı ve iltihaplarının tedavisinde kullanılır.
Ancak moleküler seviyede piperine maddesinin etkileri son yapılan araştırmalar
ile ortaya çıkıyor. Buna göre karabiber içinde yer alan piperine maddesi yeni
yağ hücresi oluşumunu sağlayan genler üzerinde etkili oluyor. Ayrıca kandaki
yağ seviyelerinin düşürülmesinde de olumlu etkileri var.(UM SJ, 2012).
Kültürümüzde yeri olan ve farkında olmadan
kullandığımız karabiberi bundan sonra bedenimize olan olumlu etkilerini de
düşünerek tüketmekte fayda var. Elbette yararlı diye yüksek miktarlarda
tüketmemek gerekiyor. Unutmayın en yararlı besinin bile ihtiyacın çok üzerinde
tüketilmesi önemli sağlık sorunlarına ve hastalıklara neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder